Our Sweet Home

Hye guys..this is our blog..with lots of luve..
We create it as to share some knowlegde..not just luve..
but if u wanna share, story to us ur story..
you can comment it..thanks^_^

Rabu, 11 Januari 2012

Training Week

Assalamualaikum and hye =)

Nie merupakan the 2nd lsat week aqu practical kat sini..This mean i will have a holiday almost 4 weeks..
Wah..i can imagine what should i do to fullfill my holiday with fun and interesting things like cooking with my beloved mom..pastu aqu p KL time xdew mane pown student kat UKM tuh hahaha..
Next..misi untuk mengembalikan segala penat lelah n mengemokkan badan (sure ke boley gemok dalam mase sebulan nie)hak30..
Aikkk panjang bicara aqu tp ape kaitan ngan training week..This week aqu training orang jew..1 of them is a new practical student 'Ah Tong' tapi bukan cinese taw...pure malay le...hik30..
So aqu merasa sisa2 akhir praktikal aku nie ngan mengajar dye..so xdew la sush dye nak training orang lepas aqu xdew n bilamana akaq2 tercayang pg wat maintenance..
Adiossss

Isnin, 9 Januari 2012

SOA

Assalamualaikum and hye =)

Do you know what is SOA??
SOA is short form for Service Oriented Architecture..In software engineering, SOA is a set of principles and methodologies for designing and developing sofware in the form of interoperable service..
Other definition for SOA is a concept for business application based on service..

Haa..nie la yang aqu dapat setelah aqu google sal SOA..but bile lecturer suh aku terangkan sal nie x confident lak aqu nak jawab n dye laka ckap jwpan n penerangan aqu x bape nak tepat..so dye pown bagitaw secara ringkas la..

SOA nie kite guna pkai bile kita nak wat satu sistem..means kite gunekan porses bukan guna data seperti y sebelum nie bila kita wat sistem kite gune DFD (Data Flow Diagram) contohnye la kalo awak pergi kedai mamak..pesan teh tarik..y awak request tu teh tarik..so of coz la awak akan dapat teh tarik..proses mcm mane teh tarik terhasil awak x nk amik tahu..so konsep SOA nie ialah kite nk proses tu..tp user xtaw sal nie..hahaha korang faham x aqu citer nie..

xpew la kalo korang xtaw coz aqu sendiri pown nak kena kaji sal nie..so lets go..
chow dulu yeah..ape2 sal SOA nie aqu update balik..adioss

p/s~ nie la tugasan perlu aqu blaja bile nk duk bwh penyeliaan prof madya dr shanudin..hehe

New Comer

Assalamualaikum and hye =)

Arinie juz nk story jew..sebab da lepas lunch xdew plak tepon nak berdering2 mintak di angkat..so kite post la ape y patot kan..hik30..
Setelah bercuti 4 hari..masuk opis jew da start berdering2 phone..and ade client baru datang nak training..
Pastu ade guy datang opis..oh nie la budak praktikal baru yang bakal mengantikan aku y x berapa lama lg nak pg dr opis terchenta nie eheheek...
Ape lagi..welcome to IT Enterprise ye nazri..(bace ke dye ngan post aqu nie) lantak la janji nak post gak hahahak..tu jew la..
adiossss...

Rabu, 4 Januari 2012

Slow Vs Kuat

Assalamualaikum and hye =)

Sebelum tu meh kite memohon pada Ilahi di ampunkan dosa..
Rasa nak marah tadi..tapi ku tahan bg cool..cool..cool...so xpayah lagi ku guna sabun protect ice cool..(ape kene ngan tajuk aku erk)..lantak janji ku bahagia..hahaha..x menahan la..slame ku ckap ngan client slow..client ley faham..tetiba tup tup aku ckap dye ley x faham..ok fine..sore aku kurang macho..terlemah gemalai kowt (sore pas makan kui10)..dye start marah2 n ckap dye x faham aku ckap ape n siap tnye name aku lagi..hai xleh main nie..name gue da disebut2..makin nerves aku kalo boss taw..lalu dengan prasaan marah yang di tahan2..aku pown ckap..ikuti perbualan di bawah..nk ajuk pown xpew hehehehe

client: Ape awak ckap nie..saya langsung x faham..name awk sape?
aku: nama saya fida..macam nie akak..akak punye online support yang akak amkik ngan kita nie da tamat tempoh 14.12.2011..so akak nk sambung online support ke x? (volume sore kuat..haa amek kaw)
client: online support bape?
aku: rm 250 per year tapi support kertas yang bese tu still ade lg..kita g kat opis akak jew la petg nt..
client: ok la camtu..tp saya nk kuar nt..jgn petg2 sgt
aku:ok..nt sy bgtaw kat staff sorg lg..no akak n name..
client: ....bla...bla..bye
Ha..cmnie la perbualan aku..aku bukan nak marah n sengaja kuatkan sore...tp da dye x dengar kene law kuatkan volume..ye dak??sabow jew la..so conclusion haruslah dikuatkan bilamana y sebelah sana x dengan..adios semua...c u nx entry.. ^_@

New scenery

Assalamualaikum and hye =)

New season have come..Hope this new year hijri and also masihi bring cheerful life and become better than before this..So today i spent my time to renovate my blog yang x seberapa nie..haha so xdew la y boring with old face kan..pastu nak la wat entry banyak2 pasnie..entry yang lebih berbentuk ilmiah,yang boleh kita berkongsi our story and idea..mungkin isu2 semasa but...poem n puisi tetap ade haha..can't run and hide my hobby nie..acecece...so..keep it up =) muaxxxx..
entry for this year -->
My Study
My Poem
My Life story

Ahad, 1 Januari 2012

Epy New Year..


Assalamualaikum and hye =)

Erm da masuk tahun baru..rasa nk ubah jew cara penulisan blog and ape2 berkaitan hehe..
so hope sudi2 la memberi idea ape entry yang pembaca inginkan sempena tahun baru nie hehe..