Our Sweet Home

Hye guys..this is our blog..with lots of luve..
We create it as to share some knowlegde..not just luve..
but if u wanna share, story to us ur story..
you can comment it..thanks^_^

Isnin, 9 Januari 2012

SOA

Assalamualaikum and hye =)

Do you know what is SOA??
SOA is short form for Service Oriented Architecture..In software engineering, SOA is a set of principles and methodologies for designing and developing sofware in the form of interoperable service..
Other definition for SOA is a concept for business application based on service..

Haa..nie la yang aqu dapat setelah aqu google sal SOA..but bile lecturer suh aku terangkan sal nie x confident lak aqu nak jawab n dye laka ckap jwpan n penerangan aqu x bape nak tepat..so dye pown bagitaw secara ringkas la..

SOA nie kite guna pkai bile kita nak wat satu sistem..means kite gunekan porses bukan guna data seperti y sebelum nie bila kita wat sistem kite gune DFD (Data Flow Diagram) contohnye la kalo awak pergi kedai mamak..pesan teh tarik..y awak request tu teh tarik..so of coz la awak akan dapat teh tarik..proses mcm mane teh tarik terhasil awak x nk amik tahu..so konsep SOA nie ialah kite nk proses tu..tp user xtaw sal nie..hahaha korang faham x aqu citer nie..

xpew la kalo korang xtaw coz aqu sendiri pown nak kena kaji sal nie..so lets go..
chow dulu yeah..ape2 sal SOA nie aqu update balik..adioss

p/s~ nie la tugasan perlu aqu blaja bile nk duk bwh penyeliaan prof madya dr shanudin..hehe

Tiada ulasan: