Our Sweet Home

Hye guys..this is our blog..with lots of luve..
We create it as to share some knowlegde..not just luve..
but if u wanna share, story to us ur story..
you can comment it..thanks^_^

Jumaat, 28 Januari 2011

Kuih Taik Itik

Banan/Ingredient..

1. 1/4kg gandum/ 1/4kg flour..
2. 4 biji telur/4 eggs
3. 1/4kg gula/ 1/4kg sugar (depend on u)
4. 1 helai daun pandan /
5. Santan (sederhana pekat )/coconut milk.
6. Garam/salt
7. Minyak sapi sedikit

Cara masak/How to cook.

1. Tepung gandum digoreng terlebih dahulu..Jangan garing sangat.(sekejap sahaja)
2. Ayak gandum dan masukan gula.
3. Masukan telur kedlm tepung n gula td..
4. kemudian masukan santan..
5. Masukan minyak sapi(sedikit) ke dalam kuali..
6. Masukkan semua bahan y dikacau ke dlm kuali n kacau..
7. Masukan daun pandan n kacau sehingga doh dye menjadi mampat..
8. Siap di hidang..

P/S.. Gmbar x dpt nk upload wat mase nie..sori sgt2 taw

Terlalu Cinta Rossa

Jangan dekat atau jangan datang kepadaku lagi
Aku semakin tersiksa karena tak memilikimu
Kucoba jalani hari dengan pengganti dirimu
Tapi hatiku selalu berpihak lagi padamu

Mengapa semua ini terjadi kepadaku

Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia…

Tapi hatiku selalu berpihak lagi padamu

Mengapa semua ini terjadi kepadaku

Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia

Mengapa semua ini terjadi kepadaku

Tuhan maafkan diri ini
Yang tak pernah bisa menjauh dari angan tentangnya
Namun apalah daya ini
Bila ternyata sesungguhnya aku terlalu cinta dia…

Aku terlalu cinta dia…

UPDATING

Hai semua..

Wah..da lama benar aify x update blog nie..
jadi sunyi lak kan tanpa sebarang post n kunjugan dr pelawat2 aify..

Sorilah yerk..lately nie agk bz ngan kuliah n aktiviti y ade kat kolej nie..
ha arinie free ckit so dpt la post sumtin kat wall nie..
So korang semua camne?chat x?da lunch or hv breaklunch cam aify gk hihihi..

Erm..arinie kolej da start sunyi da..haaaa nk taw knape??dapat agk x??
hehe mgu depan kan cuti chinise new year..so semua student u pon balik kg halaman la..
kalo y cina mesti la nk celebrate kan..
But malay n indian plak ape lg nk cuti same la..1 Malaysia katakan..
hehehehe..
However,ada gk y x balik due to the activity they involve kat u..
but ade gk y x nk balik coz saja nk abeskan cuti kat u nie..
Y from sabah,sarawak n Indonesia pon x balik gk..sebab Ongkosnye mahal..
huhuhu sabaw jew la..

Aify lak??ermm aify balik mlm esok..From bangi to my hometown Terenganu..take about 7 hours by bus..hurmm lmbat ckit balik coz lmbat beli tiket aritu..
naseb rumate Aify n My Biey x balik lg..My Biey sanggup temankan eventhough dye da boleh balik arinie..melaka jew kowt..bukan jauh pon..lalalala..Terharuuuu...

Ermmm Aify ngah fikir nk create song nie..da lame x create a new song..so kalo da dpt create..Aify post kat sini yerkk...
Daaaaaaa....

Isnin, 17 Januari 2011

Air Oh Air Part 2

Berita terkini..Siaran Luar KIY...

Tengah hari ini Aify wartawan x rasmi KIY ingin melaporkan berita tentang isu air y tlah melanda KIY baru2 ini..masalh y dihadapi oleh penghuni kini tlah dapat di settlekan oleh pihak pentadbiran..
Keadaan ini tlah menberi kegembiraan n kebahagiaan kepada semua penghuni KIY termasuklah MR Monyet kowt hehehe..

Air didapati plg awl di blok K13B iaitu blok same erk(wartawan nie lerr) pada awl semlm sebelum isyak lebh kurang 8.30 mlm dan segera dihebahkan oleh penghuni blok lalu di postkan di wall FB..
Salah seorg ahli juga menberitahu kepada ahli lain y sedang merempat di KUO ketika itu..Setelah mengetahui air sudh ade,dye bergegas pulang ke KIY..

Pg ini saya merasakan semua penghuni tlah dpt mndi dengan selesa n wangi2..arghhh nikmatnya x terkata..gtewww dye..Keceriaan terpancar pada setiap wajah2 penghuni KIY..dan saya merasakan cafe KIY akan beroperasi spt biasa n dipenuhi ngn customer2 xkira la dr KIY or mane2 kolej hehehehe...

Bg mengakhiri buletin kita pada tgh hari nie,saya berharap agar masalh ini tidak akn berulang lg pada masa akan dtg(udah2 la berlaku hal nie)..tahniah n trima kasih kepda pihak pentadbiran n SYABAS..sekian...

Ahad, 16 Januari 2011

Air oh Air

Berita hangat pada petang ini..

Saya Aify, wartawan x rasmi Kolej Ibrahim Yaakub (KIY) ingin melaporkan suatu kejadian y sgt hangat berlaku di kolej ini di mana pelajar2 KIY mengalami sedikit keTENSIONAN akibat ketiadaan air sejak pg jumaat lalu hingga ke hari ini..masalah ini berlaku akibat kebocoran paip di UKM y tlah dihebahkan oleh pihak PMUKM di laman sosial paling popular iaitu FACEBOOK or nme glemer FB jew hahaha..(sowii gelak)seriusss..

Disebabkan hujung minggu ramai pelajar KIY tlah mengambil keputusan pulang ke rumah termasuk lah rumate Aify sehingga KIY menjadi sunyi sepi sampai naik bowink..huhu kiranya sgt beruntung kepada pelajar y tinggal berdekatan ngan UKM (aku???jauh glerr kowt nk balik..ganu nung huhuhuhuk)..Disebabkan ketiadaan air juga,kelihatan cafe sgt lenggang dengan customer...(cian makcik cafe,kurang pelanggan mgu nie) but its OK becoz pelajar dari ZA'BA dgn rela hati dtg menjamu selera di cafe KIY (dyeowg rindu coz dulu cafe nie kat ZA'BA tp berpaling pg ke KIY)hehe jgn mara yerk..

Lagi..pada sabtu iaitu semalam,keadaan sgt critikal di mana air tersgt la xdew(xdok air skit abuk)Dengan rahmat dr Ilahi..hujan turun mencurah2 n kelihatan pelajar perempuan KIY telah bersedia menbawa baldi untuk menadah air hujan..(sadis ku rase)...hujan y seketika tlah dpt menampung keperluan tuk berwuduk n mnbuang air..persoalan di sini...ada x y mandi ujan erkkk hahahaha..

Pada hari ini, wartawan x rasmi KIY(sape lg kalo bukan hehe) bertekad tuk menuruni bukit KIY lalu pergi ke ZA'BA tuk mandi ngan selesa..ahaaa nikmatnye x terkata..(trimass kawn dr za'ba)so da x busuk yerk hihihihi...n disebabkan masalah ini juga,wartawan terperasan bahawa penghuni iaitu Mr Monyet KIY tidak kelihatan bermain2 di waktu petang..(cari air jugk kowt nie)..menyebabkan bertambah sunyi lagi sepi KIY y sedia sunyi ini..uwaaaa sunyi nyerkkkk...

Next..jika dilihat di FB pelbagai comment di postkan sal isu nie..n xleh blah post y satu ini air oh air dimana engkau pergi???!!!!nk mandi!!! ketiak da bau ikan masin da!!!hahahah sangat lawak post nie(dipetik dr salah satu post popular gteww) n sekarang pihak pentadbiran kolej sedang berusaha keras bg menyelesaikan masalah n Aify bg pihak semua penghuni KIY berharap esok akan ada air seperti biasa(masuk sem nie da bape x da isu air nie)n juga masa akan dtg mslh ini tidak akan timbul lagi..

Sekian sahaja laporan kita pada petang ini...

Sabtu, 15 Januari 2011

Finas..








Assalamualaikum pembaca sekalian..ha..nie ade lg story..kalo td aify post sal reheasal AJL 25..la nie...nk post sal finas..Festival nasyid anjuran Kolej Kediaman Raja Nazrin Shah Universiti Malaya..hehe 1st time pg UM..excited lak aify kih3..ada 8 pasukan y bertanding n salah satunye Firasat Inzar UKM..hehe nie mmg fames la kt UKM nie...so kiteowg g sane n bertolak agk awl la.n bersiap2 artis2 nk mk up..artis gtew..hahaha..

Firasat Inzar time latihan ~
Lepas tu acara start la dalam pukul 9 mlm..hehe n then mase firasat inzar tgh perform x amik gmbar coz sibuk amik video hahaha...so mase trus berlalu n berlalu..so smbil menunggu keputusan kiteowg ape lg..posing la haha n then ade la persembahan dr kumpulan nasyid tanah air kita...kumpulan DEVOTEES...kowang kenal x??hehe yang famous ngan lagu Tika Dinihari tuuuu....(taw x nie)..huhuhuhu...

Last da dpt da keputusan..tinggggg dup dap trase debaran n finally firasat inzar dpt tempat ke2 hehe ok la tu..coz x dpt nk kalahkan satu group y mne dye nyer vokalist sgt powerrrr..gtew dye..nak taw sape vokalis dye..jap erk..kita abeskan story kite..so gtew la citenye sal Finas nie..seronok la p tgk hihihihi...last but not least tahniah wat firasat inzar..n tgk2 la gmbr nie yerk..

























Reheasal AJL 25





Khamis, 13 Januari 2011

Haiii

Assalamualaikum n selamat petang semua..hehe wlaupon da mlm cume owg putih cakap selamat malam or good nite nie bila kita nk tidow..selamat malam..tidur lah sayangku..hahaha tetibe teringat sal Anugerah Juara Lagu..AJL 25..tp mase AJL x dapat nk tgk secara live kat bukit jalil coz tiket da abes huk3..so nk xnk kene tgk kat tv gk la..nk tgk on9??hampeh la nk nunggu dye loading..so pg la ngn my Biey kat kedai makan..mula2 syok tgk la..tp time nk tgk persembahan shahir..tapppp siaran ditukarkan..siaran bola lak dye buka..arghh memg rasa bengang la..geram pon ada..iskh3 x abes2 bola..(kena marah nt nie)hahaha..n then naseb baik ade 1 kedai bukak AJL..so dapat la tgk..huhu y pasti nk sgt tgk persembahan lagu hanyut nyanyian sape erk...hahaha huhuhu of coz la Faizal...bukan ismail taw...Faizal Tahir..hik3..jgn marah yerk FBI..

Tapi nk crita jugk la sal aify pg reheasal AJL..seronok coz 1st time g reheasal AJL..so dr stu dpt la lihat artis y x pernah la jumpa sebelum nie kan..haha mcm jakung eh ke jakun hehe ape2 lah..
tapi dpt lihat dyeowg wat persembahan la..BOb Af la btul2 kat blakang aify..dye nk wat persembahan kat tgh laluan..tapi x lak aify amik gambar hihi jgn kecik ati ye Bob..mase tu bateri x sempat nk beli so dlm otak terfikir nk amik gmbar Faizal Tahir jew...haha lg2 FT kan..da nk wat cmne mmg nk tgk sgt FT secara live hik3...

Mase tgk reheasal nie..ramai artis perform cam dyeowg da bertanding tp si FT nie aify tgk sempoi jew dye nyanyi..ala sempoi2 pon meng gk persembahan terbaikkkk...baikkkk punye..
huhuhuhu..nk tgk gmbar2 artis nie mase reheasal..sape nk tgk ley comment kat sini n xnk tgk pon or nk luahkan ape sal AJL pon ley..Oh yeah..1 lg nk kongsi..bnda y br aify taw time g AJL..
hurmmm upe2nye selama tgk AJL kat tv msti fed up time ade iklan..cam menyusahkan jew..tp hakikatnya time iklan la dieowg nk set upkan stage..dats why ade iklan tuk prepare the stage..so pasni korang jgn tension n fed up yerk huhuu..da la..byk lg keje aify nie n lg pon fikir nk tidow awl coz semlm x tidow pon hik3..tu y da seminggu x update blok..da nk naik berhabuk da blog nie hehe... (^_^)

Cinta

Cinta

Kenapa kdg2 menyakitkan hati,

Kdg2 terguris hati apabila pertelingkahan terjadi,

Kdg2 hati ingin mencintai dan dicintai

Tapi…

Bile cinta dikhianati atau dilukai,

Kita takut untuk merasai apa itu cinta,

Bila kita mula cintai seseorang

Byk perkr terpaksa kita tempuhi,

Liku2 yang kadg bisa menyakitkan,

Terpaksa kita redah untuk menggapai

Sebuah cinta..

Kenapa bile kita tulus mencintai dia

Die begitu tegar berlalu pergi

Bagaikan pepasir di genggaman

Menelusi secara perlahan2 dan

Terus lenyap dari pandangan,

Bile cinta x berbalas,

Air mate menjadi peneman.

Bila datang seseorang,

Kesedihan terus pergi,

Di rasakan dunia tersenyum,

Bile hati memegang kasih,

Hati tetap setia biarpon

Bibir selalu sinis padanya.

Kadng2 ingin hati pergi menjauh

Agar bibir x bisa memndg pdnya,

Biarlah dye berbahagia

Walaupon hidup penuh kesunyian

Drpd hati terus dirobek dan mati…

Khamis, 6 Januari 2011

The Tears of Rasulallah

Suddenly, there was a person said salaam.
“May I come in?” he asked.
But Fatimah did not allow him enter the room.
I’m sorry, my father is ill,” said Fatimah turned back and closed the door.
She went back to her father who had opened his eyes and asked Fatimah,
“Who was he, my daughter?”
“I don’t know, my father. It was the first time for me to see him,” Fatimah said gently.
Then, Rasulullah looked at his daughter with trembled look, as if he wanted
to reminisce about every part of her daughter’s face.
“Know one thing! He is who erases the temporary pleasure; he is who separates the companionship in the world.
He is the death angel,” said Rasulullah .
Fatimah bore the bomb of her cry. The death angel came toward him,
But Rasulullah asked why Jibril did not come along with him.
Then, Jibril was called. Jibril was ready in the sky to welcome the soul of
Habibullah and the leader of the earth.
“O Jibril, explain me about my rights in front of ALLAH?” Rasulullah asked with a weakest voice.
“The doors of sky has opened, the angels are waiting for your soul.”
“All jannats open widely waiting for you,” Jibril said.
But, in fact, those all did not make Rasulullah relieve, his eyes
were still full of worry.
“You are not happy to hear this news?” asked Jibril.
“Tell me about the destiny of my people in future?”
“Don’t worry, o Rasul ALLAH . I heard ALLAH told me: ‘I make Jannat haram
for every one, except the people of Muhammad”
Jibril said.
It became closer and closer, the time for Malaekat Izrail to dohis work.
Slowly, Rasulullah’s soul was pulled. It was seemed that the body of
Rasulullah was full of sweat; the nerves of his neck became tight.
“Jibril, how pain this sakaratul maut is!”
Rasulullah uttered a groan slowly. Fatimah closed her eyes, Ali sat beside
her bow deeply and Jibril turned his face back.
“Am I repugnant to you that you turn your face back o Jibril?”
Rasulullah asked to the Deliverer of Wahyu.
“Who is the one who could see the Habibullah in his sakaratul maut,” Jibril said.
Not for a while, Rasulullah uttered a groan because of unbearable
pain.
“O ALLAH, how greatest is this sakaratul maut. Give me all these pains,
don’t to my people.”
The body of Rasulullah became cold, his feet and chest did not
move anymore.
His lips vibrated as if he wanted to say something, Ali took his
ear close to Rasulullah .
“Uushiikum bis shalati, wa maa malakat aimanuku – take care the saalat and
take care the weak people among you.”
Outside the room, there were cries shouted at each other, sahabah
held each other. Fatimah closed her face with her hands and, again, Ali took
his ear close to Rasulullah’s mouth which became bluish.
“Ummatii, ummatii, ummatii?” – “My people, my people, my people.”
And the life of the noble man ended.
Could we love each other like him? Allahumma sholli ‘ala Muhammad
wa baarik wa salim ‘alaihi. How deep is Rasulullah’s love to us.
Note:
Send this to all your Muslim friends so that the awareness to love
ALLAH
and His Rasul appears as ALLAH and His Rasul love us – because -
truly -
the other loves, except it is only fana thing. Ameen.
Don’t worry if people hate you because there are many others who
love and
care you in the earth. But be worry if ALLAH hates you because
there is no
other who loves and cares you in akhirat

Rabu, 5 Januari 2011

Selaras kalendar IPT berperingkat


Kementerian tetapkan jadual kemasukan pelajar minggu pertama September
PUTRAJAYA: Penyelarasan kalendar akademik institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dari Jun ke September, akan dilakukan secara berperingkat mulai sesi 2011/2012 hingga sesi akademik 2013/2014. Penyelarasan itu akan menyaksikan tarikh pendaftaran pelajar baru dianjakkan dua minggu ke depan pada setiap sesi akademik supaya fasa peralihan dari Jun ke September dapat dilaksanakan sepenuhnya, mulai sesi akademik 2013-2014.
Bagi sesi akademik 2012/2013 pendaftaran pelajar baru ditetapkan pada 13 Ogos 2012 dan pelajar lama pada 20 Ogos, manakala bagi sesi akademik 2013/2014 pelajar baru akan mendaftar pada 2 September 2013 dan pelajar lama pada 9 September. Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata penyelarasan itu penting dan menjadi sebahagian pendekatan kementerian untuk memperkukuh serta transformasi sektor pengajian tinggi negara menerusi Fasa Kedua Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN) mulai 1 Januari 2011 hingga 31 Disember 2015. "Bagi tahun ini, selepas mengambil kira pandangan IPT, kita menetapkan jadual kemasukan pelajar ke IPTA pada minggu pertama September kerana tarikh pendaftaran asal yang dicadangkan dan cuti Aidilfitri adalah terlalu dekat. “Oleh itu, kita akan memberikan kebebasan kepada universiti sama ada memanggil pelajar lama mendaftarkan diri, pada September atau mengikut jadual ditetapkan sebelum ini," katanya pada sidang media khas bagi menjelaskan mengenai cadangan penyelarasan kalendar akademik IPTA di sini, semalam. Mohamed Khaled berkata, kementerian percaya pelaksanaan anjakan kalendar akademik dapat meningkatkan perkongsian ilmu dengan masyarakat antarabangsa menerusi mobiliti pelajar dan pensyarah di IPT tempatan dan luar negara. Dalam proses pengantarabangsaan pengajian tinggi negara, katanya, pelajar IPTA perlu didedahkan dengan senario, budaya dan amalan di luar negara bagi membolehkan mereka membina sahsiah dan menimba pengalaman. “Sebagai contoh, pendedahan menerusi Program Mobiliti Malaysia-Indonesia-Thailand adalah peluang terbaik kepada pelajar IPTA kita mengenai amalan di luar negara, tetapi peluang itu tidak dapat dimanfaatkan kerana perbezaan jadual akademik antara universiti tempatan dengan negara berkenaan. “Penyelarasan ini juga membolehkan pelajar dan profesor dari universiti luar negara berkongsi pengalaman, kepakaran dan menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) bersama dengan penuntut serta tenaga akademik Malaysia," katanya. Mohamed Khaled juga berkata, penyelarasan itu juga dapat membantu mengatasi mobiliti pelajar ke luar negara kerana setiap tahun Unit Pusat Universiti (UPU) berdepan pelajar yang sudah memasuki, keluar selepas mendapat tawaran ke luar negara pada September.

Buatmu sahabat

Sahabat,
Dengarlah isi hatiku ini.
Ku utus tinta puisi untukmu.
Ku ingin kau tahu.
Aku amat menyayangi dirimu.

Sahabat,
Ingatkah saat kita lalui.
Tawa duka dikongsi bersama.
Kau menanggis ku bersedih.
Ku sapu air matamu.
Yang mengalir bak jernihnya mutiara.

Sahabat,
Perpisahan itu hadir jua.
Datangnya ia tanpa dipinta.
Kau peluk erat diriku.
Bagai x rela dipisahkan.

Sahabat,
Sunyi menyelubungi jiwaku.
Melayang ingatanku memikirkanmu.
Bahasa rindu menjadi titisan.

Sahabat,
Walau jauh beribu batu.
Nurani terasa kau disisi.
Biarpun sukar tuk melihat wajahmu.
Namun x bermakna aku lupa padamu.
Kerna tlah kusematkan namamu
Di lubuk sanubariku.

To ols my fwenz..if u read this..pliz gv ur number to me coz i want to keep in touch with u..thanx olss..^_^

merapu mlm2 buta


hehehe tersengih2 aku cam kerang busuk..eh x..x..aku wangi la..da mndi kan tadi..sebenarnye aku nk merapu merepek kat ctu sebab aku sgt2 la lapar..so kalo lapar x dpt nk fokus..hehe bukan xdew mkanan spare tp nk gk mkn benda yang kenyang..so x dpt den nk nolong la...sok ade class..seb baik start kul 10..so sempat la wat ape y sepatutnye aku wat..kemas bilik..basuh baju..another la..
aku nk tulis puisi pon xdew idea nie..ade jew puisi2 y blom post..nt jew la..huhu hope rumate aku lik awl..aku da xthn nie..da pedih da ase..teringin gk nk ajk my Biey pg mkn tp x elok la da mlm n tmbah lg da suh my rumate belikan..so nt mnbazir la plak kan..

Cerita bak menbazir nie..hehe kadg2 aku nie mnbazir gk bak mkn coz kadg2 mknn terlampau byk cam nasik tu kang..x abes la..so my Biey selalu jew nasihat jgn mnbazir tp nk wat cmne huhuhu sengal jew la n wat bese2 sengih2 sket..ahakzzz..aku lak jenis kuat mkn tp bukan dlm satu masa la..
eh haa esok besday kawan aku..eh ehhhh da kul 12 lebh da kira da besday la..x sgka da msuk 21 thn..aku pon bakal 21 gk tp x cukup lg la kalo ikut date y btul..ermm tp kan aklo ikut kalendar hijrah da nk msuk 22 thn da hahahaha kihhh3..senyap2 sudey..

Ya Allah..ape la y aku merapu nie erk..kecian korang y bace xtaw point ape..tp jgn la mare yerkk..kan da tulis kat situ..merapu mlm2 buta..so kire kalo korang nk bace kena gk layan kerenah aku nie..hehe..(da la ko merapu..penat bace nie)haha sabaw yerk nk abes da nih..ckit jew lg...tuttttttt tuttt talian da putus..x sempat nk bg salam terakhir..pdhal salam awal pon x bg gk...hak3 sengal tahap cipan nie..daaaaa

Selasa, 4 Januari 2011

Luahan hati..

Hujan merintih menbasahi bumi..
Seiring tanggisan kecil kedengaran perlahan..
Memecah kesunyian di tengah malam..
Kesedihan bermukim di jiwa..
Kerinduan menderu di hati..
Kenangan semalam datang bertandang..
Bagai diri di alam fantasi..
Rasa pilu bertambah lagi..
Orang tersayang jauh di mata..
Kini juga jauh di hati..
Tak mampu ku halang..
Tak mampu ku tahan..
Insan yang aku cintai..
Sebak hatiku di atas pemergianmu..
Kesakitan dan keperitan ku alami..
Tak dapat ku pendam..
Air mata mengalir perlahan..
Di sinikah pengakhiran sebuah perhubungan..
Jauhnya terpisah barat dan timur..
mampukah aku bangkit berdiri..
Mencari sisa cinta yang kian menghilang..
Demi kebahagiaan yang hakiki..

This is my first poem..i really like to spend my time write the poem..hope anybody can give the comment after read it..^_^)

This my group project

Project Basic Electronic And Logic Gate


Title: Singing Bird Door Bell Kit

Aim : To fulfill the learning of basic electronic and logic gate and how far student be capable to use this application in their life.
Introduction :
Today, we have to do a small project for this subject and we decided to make a project of singing bird door bell kit. We bought the component at electronic shop in Pasar Road, Kuala Lumpur which supplied this component with reasonable price. We built this singing bird door bell kit in electronic laboratory and helped by laboratory assistant. After the project finish, we wrote this report to show what we have done during this project running.

Objective : We have three objective for our project
1. To know how to built up electronic component
2. To understand what we learn in basic electronic and logic gate and apply in our life
3. To see our cooperation in this project
Hypothesis : Does this project success and fulfill our objective?
Apparatus/material : Transistor, buzzer, chip-on-board, battery holder, wire (black and white), cutter, lead,
Methode:
1. Insert and solder the transistor, solidified the transistor.
2. Connect the wire with chip-on-board, the buzzer and battery holder.
3. Solidified the wire and
4. After that, insert two battery 1.5volts for each one.
5. Test it.push the button so the sound will produce.


Precaution Step :
Be careful when to solidified the components.
Make sure the buzzer function properly.
Make sure the wire connected properly so that it will function and produce a sound.


Discusion :
How does a transistor work?
The design of a transistor allow its to function as an amplifier or a switch. This is accomplished by using a small amount of electricity to control a gate on a much larger supply of electricity.
Does the components of this project works properly?
We already built it with the instruction from its small paper work n helped by the electronic laboratory assistant.After that, we tested it to make sure that the sound work properly. We satisfied with our project.
What is function of buzzer?
A signaling device that produce buzzing sound.



Conclusion :
The project success and fullfile our three objective of to understand what we learnt in basic electronic and logic gate an dapply it in our life.
Reference :

1. Dr Rosilah Binti Hassan as a guide and advisor for this project
2. The physics matriculation reference book (sem 2)
3. Basic electronic and logic gate textbook.

Simple example of c++

#include
using namespace std;

int main ()
{
int num;
double height;

cout<<"enter the num: "<
cin>>num;

cout<<"enter the height: "<
cin>>height;

return 0;
}

Tips pikat lelaki

Tips ini khas untuk perempuan cara-cara bagaimana untuk pikat lelaki. Tetapi ianya tips untuk yang belum berpasangan. Yang sudah berpasangan tu, janganlah cuba memikat orang lain kerana akan hancur leburlah hati pasangan anda itu andai dia tahu anda membuat dirinya sedemikian. Ok? Semoga berjaya! :)

  1. Sentiasa tersenyum dan jangan bersikap sombong apabila berinteraksi dengan mereka.
  2. Pandai memasak adalah ciri2 utama mengapa lelaki mudah terpikat dengan anda.
  3. Berpewatakan menarik mampu menarik minat mereka.
  4. Jujur dan sentiasa merendah diri.
  5. Lakukan apa yang dia suka dan jangan lekukan apa yang dia tidak suka.
  6. Lelaki sukakan wanita yang suka berterus terang tanpa menyembunyikan sesuatu.
  7. Mempunyai tingkah laku yang baik dan berlemah lembut.
  8. Bijak menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan.
  9. Jangan terlalu mengokong.
  10. Ketika berinteraksi dengan mereka jangan lupa gunakan bahasa tubuh yang anda ketahui seperti mata dan tangan.

Isnin, 3 Januari 2011

Nepali language..

I remember abaout what i learnt from my friends since i worked at Mydin Mall hypermarket..
Ahaaa..u want to know it..lets search a few words..:
-Chintit=sad=sedih.
-Khusi hunu=happy=gembira.
-Khanna khayou=did you have ur meals.=sudah makan?
-bhai=brother=abang.
-timi khaha janiho=where u want to go=ke mana kamu mahu pergi
-timi=you=awak/kamu.
-kanchi=lover=sayang
-timi mero bhai justechou=u look like as my brother=kamu macam abg saya.

Study Skill Effective reading

Choose what to read,and how to read it to become an effective reader.

Survey the material to decide whether it is useful:
* look at the title, heading, pictures, or graphs.
* look at the style of the text and where it has come from.

Skim the text to see how the information is organized and to get a general idea:
* read the title and any headings.
* read the first sentence of a few paragraphs.

Scan the text to find specific piecesof information:
* use what you learnt from surveying and skimming the text to locate the information you need.
* move quickly through the text.do not read every word.
* stop when you come to the information you want.

You will often need to understand the details in a text. This is intensive reading. To do this effectively:
- think about why you are reading, and what you need from the text.
- skim the text to get an overview.
- underline words and phrases which occur frequently and are important to know.
- if a particular part of the text is more difficult, read it again, asking yourself question about it.
- look up any words you need to understand in a dictionary..
So,last but not least..lets try it..

Untuk kekasih manjaku

Cinta itu ibarat sebatang anak panah,
pabila ditusuk, tidak mengira sesiapa,
bukan tanganmu atau tanganku mampu mematahkannya,
ia akan tetap di sana tanpa mengira masa malah hingga hujung nyawa.

Kata pepatah cinta itu buta,
namun bagiku bukan cinta yang membuat kita jadi buta,
kerna pilihanku ialh dirimu dinda,
tidak tersilap andai benar jodoh milik kita

Ku bahagia bersama mu,
walaupun kadang2 tidak pernah kau tahu,
demi mengekalkan eratnya kasih sayangmu,
agar tidak pudarnya cinta darimu.

Kiranya dikau tidak perlu meragu,
hatiku milikmu, jika benar ketentuan itu,
ternyata hasratku hanya ingin bersamamu,
terendap sejenak jika ku melupakanmu,
tak ingin aku berlari meninggalkanmu,
cintaku hanya milikmu...

Dariku untukmu

Kalau sayang..katakan kau sayang..
Kalau cinta..katakan kau cinta..
Kalau rindu..katakan kau rindu..
Kerna ku juga merinduimu..
Menyayangi dan mencintaimu sepenuh hatiku..

Ku ciptakan lagu ini buatmu..
Andai ku tiada disampingmu..
Andai ku sukar tuk melihatmu..
Kerna ku x punya waktu..
Maafkanlah aku..Kerna aku x bisa
Lari dari kekhilafan diriku ini..

Andai ku blum bisa jadi yang terbaik untukmu..
Berilah waktu 'tukku merubahnya..
Aku hanya ingin yang terbaik untuk kita..
Walaupun ku tahu ianya sukar..
Tapi aku kan tetap mencoba..

Kalau sayang..katakan kau sayang..
Kalau cinta..katakan kau cinta..
kalau rindu..katakan kau rindu..
Kerna ku juga merinduimu..
Menyayangi dan mencintaimu sepenuh hatiku..

Biar seribu halangan mendatangi kita..
Biar sejuta rintangan kan kita hadapi..
Ku kan tetap ada disampingmu..
Bersama menjaga ketulusan cinta kita..
Ku kan sentiasa tersenyum manis buatmu..

Kalau sayang..katakan kau sayang..
Kalau cinta..katakan kau cinta..
Kalau rindu..katakan kau rindu..
Kerna ku juga merinduimu..
Menyayangi dan mencintaimu sepenuh hatiku..

Ahad, 2 Januari 2011

Adab Bersolek Cara Islam

Adab ini adalah amalan yang diamalkan oleh Nabi Yusuf A.S. yang telah diangkatkan darjat dari hamba menjadi seorang pembesar. Barangsiapa yang mengamalkannya setiap hari dan sebati dalam hidupnya, maka mereka akan sentiasa dipandang manis, berseri dan dikasihi pada setiap mata yang memandangnya. Ia juga merupakan rahsia awet muda dan Insya Allah apa yang dihajati akan tercapai.

Amalan:

Apabila menghadap cermin bacalah:

Selawat 3 X
Bismillahirahmanirahim segala puji bagi Allah yang memperbaiki tingkah laku, maka perhaluskan budi pekertiku.
Sentuh muka dengan jari dimulakan dengan

Mulut
Hidung
Mata
Dahi
Mulalah bersolek. Setelah selesai Baca Bismillahirahmanirahim Doa nabi Yusof (surah Al Baqarah ayat 165) 10X Sambil niat apa yang terjadi sambil merenung ke

Mulut
Hidung
Mata
Dagu

Rahsia tarikh lahir


Contoh:
12 April 1974
12 + 4 + 1974 = 1990
1 + 9 + 9 + 0 = 19
1 + 9 = 10
1 + 0 = 1 (Jadi nombor lahirnya ialah 1)

Keterangan nombor lahir

1. Ketulenan

- Hadir dengan idea baru.
- Memperolehi sesuatu dengan cara yang tersendiri.
- Golongan ini merupakan yang paling jujur dan boleh mempelajari dengan baik teknik diplomasi.
- Mereka suka mengambil inisiatif dan suka menjadi yang terbaik dan kebiasannya adalah pemimpin atau boss.
- Bekerja sendiri merupakan pilihan terbaik mereka.

Perkara yang perlu dipelajari: Idea dan pendapat yang lain mungkin baik atau lebih baik. Berfikirlah secara terbuka.


2. Pendamai

- Dilahirkan sebagai diplomat.
- Mereka selalu memikirkan dan peka terhadap keperluan dan perasaan orang lain sebelum mengambil kira dirinya sendiri.
- Secara semulajadi sangat analitikal dan suka mengikut gerak hati.
- Mereka tidak suka bersendirian.
-Persahabatan adalah penting buat mereka dan berupaya mendorong mereka untuk berjaya di dalam hidup; tetapi mereka sanggup untuk bersendirian jika hubungan yang terjalin itu tidak serasi.
- Golongan ini secara semulajadi adalah pemalu, mereka patut belajar untuk meningkatkan nilai kendiri (self esteem) dan meluahkan perasaan secara terbuka tanpa berselindung.


3. Ceria

- Mereka sangat kreatif, sosial, mesra, romantik dan mudah dibawa berunding.
- Mereka suka memulakan sesuatu tetapi jarang dapat menghabiskannya.
- Mereka suka orang lain gembira dan sanggup melakukan apa sahaja untuk mencapainya.
- Mereka sangat popular dan idealistik.
- Golongan ini perlu belajar untuk melihat sesuatu dengan lebih realistik.

4. Konservatif

- Golongan ini sangat peka dan tradisional.
- Mereka sukakan arahan dan sesuatu yang rutin.
- Mereka hanya akan bertindak apabila faham sepenuhnya tentang apa yang sepatutnya mereka lakukan.
- Mereka suka bekerja keras dan sangguh melakukan sesuatu kerja secara sendirian.
- Mereka mudah tertarik dengan aktiviti luar dan merasai pertalian dengan alam sekitar.
- Mereka berupaya untuk bersabar, tekun dan adakala dianggap degil.
- Mereka harus belajar untuk lebih feksibel dan bersikap lebih baik terhadap diri sendiri.

Golongan terkenal yang mempunyai nombor lahir 4: Neil Diamond, Margaret Thatcher, Arnorld Schwarzenegger, Tina Turner, Paul Hogan

5. Perintis

- Mereka adalah perintis.
- Secara semulajadi mereka mempunyai sikap ingin tahu dan suka mengambil risiko serta sangat bersemangat (enthusiasm).
- Mereka perlukan kepelbagaian dan tidak suka disekat.
- Dunia ini adalah sekolah mereka, mereka memerhatikan setiap peluang untuk mempelajari sesuatu daripada setiap situasi yang ditempuhi.
- Persoalan yang bermain difikiran mereka tidak pernah terhenti.
- Golongan ini dinasihatkan untuk melihat sesuatu dengan teliti dan mendapat semua fakta yang diperlukan sebelum membuat sesuatu kesimpulan.


6. Romantik

- Golongan ini adalah idealistik dan memerlukan sesuatu sebab untuk berasa gembira.
- Hubungan kekeluarga yang kuat adalah penting buat mereka.
- Perasaan mereka mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka sangat suka untuk membantu dan menjaga seseorang.
- Mereka sangat setia dan boleh menjadi guru yang terbaik.
- Mereka suka seni musik.
- Mereka menjadi teman yang setia kepada sesiapa yang menjalin persahabatan secara serius.
- Golongan ini harus belajar apakah yang boleh diubah dan apakah yang tidak boleh diubahnya.


7. Intelektual

-Golongan ini adalah Pencari. Selalu menyelesaikan sesuatu yang tersembunyi, dan mereka sukar untuk menerima sesuatu perkara dengan mudah. -
Perasaan mereka tidak mempengaruhi keputusan mereka.
- Mereka suka mempersoalkan apa yang ada disekeliling mereka tetapi mereka tidak suka dipersoalkan.
- Mereka kerap dikenali sebagai ahli falsafah dan sangat berpengetahuan dan kadangkala bersendirian.
- Mereka gemarkan perkara yang berteknikal dan berkebolehan untuk menjadi penyelidik yang baik dalam menyelesaikan sesuatu perkara.
- Mereka sangat suka berahsia.
- Golongan ini hidup dalam dunia mereka tersendiri dan mereka perlu belajar untuk menerima kenyataan dunia sebenar.


8. Penyelesaian

- Golongan ini adalah penyelesaian masalah.
- Mereka adalah profesional, berterus terang, penilai yang baik dan sangat tegas.
- Mereka selalu mempunyai perancangan yang hebat dan suka hidup dalam suasana kehidupan yang terbaik.
- Mereka sangat suka mengendalikan manusia. Mereka melihat manusia secara objektif.
- Mereka akan memberitahu seseorang dengan cara mereka tersendiri bahawa mereka adalah ketua.
- Golongan ini perlu belajar untuk membuat keputusan berdasarkan keperluan sendiri daripada mengikut keperluan orang lain.

9. Pelakon
- Golongan ini mempunyai kebolehan untuk menghiburkan orang lain.
- Mereka sangat penyayang dan pemurah.
- Dengan daya tarikan yang ada, mereka tidak mempunyai masalah untuk berkawan dengan sesiapa jua dan pada mereka tiada sesiapapun yang dianggap asing kepada mereka.
- Mereka mempunyai personaliti yang pelbagai sehingga menyukarkan orang sekeliling mereka untuk memahami mereka.
- Mereka umpama binatang sumpah-sumpah yang boleh berubah dan menyesuaikan diri mengikut persekitaran.
- Mereka mempunyai nasib yang sangat baik tetapi juga boleh menderita akibat terlalu bergantung kepada nasib dan perasaan (mood).
- Untuk berjaya golongan ini perlu membina landasan kasih sayang.

MANUFACTURING DEFINITION


From the latin word "manu factus" means hand and made = made by hand..

~the process to transform raw material into goods (end-product)sometimes, the end product not realy completely finish but it can be used to connect with other item like skrew and most of its are small items..

~is a series of activities and operations which are inter-related and include the design,material selection,production planning,quality assurance and marketing.
The product must be marketable and in good quality to suit customers' needs

Dugaannn...Cobaannn..


hai ape khabar my blog..hehe tnye khabar blog plak..ape khabar followers semua..pg nie xdew ape la sgt coz demam kembali lg..huhu penangan g jaln2 sehari suntuk di TS..so bukan nk cite sal arinie tapi nk cite kejadian2 di TS..bukan gk nk cite baju murah2 y berlambak2 tuh..hihihi tapi kalo rase nk beli p la arinie coz mybe arinie last..lpah tuh da start mhal macm bese..kesal gk sal sumtin..tp xpew la..nx tm I'Allah akan ehem..ehemmm...dirahsiakan hehehe jgn mare yerk..x baik pg2 mare ahakzzz..ok berbalik crite n kejadian y akn di informkan sebentar lg...akan kembali selepas iklan penaja....huaahahaha sengal da datg lagi..sabaw jew la..=,=....<3>
One..two..go...goallll...bola n mybe MU meng semlm..x sempat tgk smpai abes..haiskhhh kene mara lg nieh..hehe cool taw bukan cold..cold pon boley...da melancong jauh da nie..eh bukan2 melencong la...(sengal ke ape dak nie..sakit ker??)ha ah sakit *_*..ok 1st da smpai TS rase lapar sgt n pedih jugk la perot nie menhan kelaparan..adehhh..n then aify n de geng pg la cr tmpat mkn n last jumpa mcD jew y plg dekat..x usah crita la..mmg ramai org beratur..so suh kwn aify belikan n then aify cr la tempt duduk.da dpt tp cinese la y dpt n then tgu lg so dpt la jugk mkn kat ctu...(dugaan ke nie??)sabar la satu2..nie permulaan dye hehe..n then da siap mkn ingat nk cuci mata tgk baju dulu..last2 plak aify sakit perot teramat sgt..so terpaksa la g jumpe cik Toi..ms nk pg terdetik d hati(nt hset ko ilang)...dup dap dup dap...yuhuuu ape y terdetik akhirnye terjd..dugaan pertama da dtg hset sont eric w205 pink colour agi hilang di curik org..mybe ats kelalaian sendr...nk taw ke cmne leh ilang..ermmm aify nie fobia bwk hp dlm tndas..coz hp pernh jatuh dlm lubg tndas...eeiiii..haha fobia smpai skunk..so dlm tndas tu letak la tmpat ats mcm rak tuh..n then disebabkan da lm dlm cik toi..so cepat2 kuar bg owg msuk lak..da kuar tndas br terin gat hset kesayanganku...huk3..da dikebas owgggg...cobaannn..(apsal ko x letak dlm bag ko..xkan xdew beg)ahakzzz..ade tu ade tp awl2 da bg mmber pegang..hp jew ade kt poket..hurmmm..pastu down la ckit..col my Biey..'Biey,jgn col hp,hfon da kena curik...'..tu la kejadian 1st..n then nk cuci mata tgk baju..ku renung baju tp hati n fikiran pd hfon hik3..bese la..tp kgkwn aify pndai ceriakan balik..so aify buat2 besa jew la..n then nx incident..oh no..perot buat hal lg..n lg..berjln penuh uncomfort..sekejap sakit sekejap ok...cobaannnn...tp jalan2 gk la...tm sakit g jumpa cik toi..da smpai kt cik toi ok balik..(ape la aify nie cite y kotor)haha kotor ek..xkan x pernh alami kowt...yehaaa jgn mara same gue...(^_^)

hehe tu la 2 kejadian y terjd..n cobaan ariiniee tekak sgt perit n suhu da naik kembali..so mkn n telan ubat la arinie..merehatkan dr kat bilik..nk contact my Biey x dpt la den nk nolong...hfon xdok dh kan..(beli la hfon br)hahaha x fikir da nk beli hfon br..hfon nokia ade lg..coz sem nie byk lg nk pkai duit..xkan nk mintak duit ngan mak lak..x sggup den huhuhu..ok..selamat bercuti di ujung mgu yerk...terengganu,kedah n kelantan cuti x erk..ape2 pon selamat semua..selamat dr kesedihan kedukaan ketika ujian mendtg..semua ade hikmah tersndr...cayalahhhhh...papai..
Aify y sengal time demam